lauantai 20. syyskuuta 2014

Miksi ?


Miksi olet noin ilkeä?
Miksi olet surullinen?
Miksi olet iloinen?
Miksi olet huolimaton?
Miksi teit noin taas?
Miksi olit niin tyhmä?
Miksi et syö?
Miksi olet kiltti?
Miksi olet hänen ystävänsä?
Miksi olet tuollainen?
Miksi näytät tuolta?
Miksi olet vihainen?
Miksi haukut minua?
Miksi kiusaat muita?
Miksi et vastaa?
Miksi et tiedä mitään?
Miksi teit noin?
Miksi viilsit?
Miksi satutit?
Miksi rakastat?
Miksi et hymyile?
Miksi hymyilet?

Miksi ikinä kysyit miksi, jos ajattelit saavasi vastauksen? 

Huomaatteko sen sävyn, joka välittyy tämän näytön toiselta puolelta sinne toiselle puolelle, vaikka olen ehkä kauempana, kuin luulettekaan. Se sävy, kun aloitan lauseen miksi -sanalla. Olen aina yrittänyt miettiä, miten se tuntuu niin tyhmältä. Minkä takia oikein menee mielenkiinto vastata mihinkään, kun kysymys alkaa sanalla miksi. Oli kysymys sitten positiivinen, tai negatiivinen. Sille tulee heti negatiivinen sävy, kun miksi liitetään eteen, tai loppuun. 

Miksi et hymyile -siitä voidaan kuulla syytös siitä, kun ei nyt satu hymyilemään. Sitten sinun pitäisi osata vastata jotenkin järkevästi, miksi nyt ei hymyilen. Mutta vaikka kysymys muotoiltaisiin; miksi hymyilet -tulee syytös hymyilemisestä perässä. Mitä siihen voi vastata? Aivan, ei yhtään mitään. Sisällä lähtee heti kiertämään se puolustus itsensä puolesta, että mitä, eikö nyt saisi. Tai että, mitä toinen nyt kyselee. Ja jos on surullisella mielellä, tekisikö mieli vastata jos joku kysyisi; miksi nyt itket? Jos joku sen sijaan kysyisi vaikka; onko kaikki hyvin? 

Eräs ihminen sanoi, että avioeroja olisi puolet vähemmän ilman miksi sanaa. Ei olisi turhia leimaamisia, tai turhia 'päätöksiä', miten toinen nyt sattumoisin tuntee, tai miten toinen on omasta mielestä tehnyt. Miksi sana tuntuu kiinnittävän käsityksen, että joko tiedät toisen jo toimineen niin, tai joko leimaat toisen surulliseksi. Herkimmät tapaukset ottaa sanan ehkä itseensä, edes itse tiedostamatta asiaa sen suuremmin. Että minkä takia nyt yht'äkkiä mieli sanookin jyrkästi; ei, älä vastaa. Tai toinen; ei, valehtele. 

Joten seuraavan kerran, kun tappelette ikinä kenenkään kanssa, tai ylipäätänsä puhut; koita jättää miksi sana pois ja huomaat ajan myötä, ettei se ole helppoa, mutta se myös ohittaa monia riitoja. 

Miksi nyt luitte tämänkin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti