tiistai 16. huhtikuuta 2013

stop bullying.

 Kuka sinä olet haukkumaan? Kuka sinä olet tönimään? Kuka sinä olet lyömään? Kuka sinä olet varastamaan? Kuka sinä olet kuiskimaan? Kuka sinä olet nauramaan toisille? Kuka sinä olet osoittelemaan? Kuka sinä olet valittamaan toisista? Kuka sinä olet kiusaamaan? 

Kuka sinä olet.


Saatetaan töniä, paiskata lattialle, liata vaatteet ja huutaa törkeyksiä. Vaikka yleensä kiusaamista pidetään näkyvänä tapahtumana, joka tuotttaa ulkoiset vammat, on kiusaaminen paljon muutakin. Ulkopuolelle jättämistä, syrjimistä, selän takana puhumista, osoittelu, nimittely. Kaikki se. Sanat voivat pelastaa, mutta myös tappaa. Yksi sana, toinen, kolmas. Pian on sadat lauseet, jolla tappaa tuo uhri. Harvoin sitä kukaan ajattelee ja nytkin monet varmasti nauravat, että mitä helvettiä. Ei, kiusaaminen ei ole asia, josta voi vääntää vitsiä. 

You think this is beautiful? 
Look in the mirror

Olen ollut kiusattu, olen seurannut kiusaamista, sekä myös kiusannut. Olen tehnyt sitä, mutta kaikesta siitä voin kiittää omia kiusaajiani. He ovat saaneet kiusaamaan, ahdistumaan, mutta myös minut itseni kiusaamaan itseäni. Kiusatuilla ei ole helppoa, eikä kellekkään voi sanoa, että koita selvitä. Kiusaaja tarvitsee kaiken tuen. Ja .. jos teidän mielestä kiusaamisessa on jotain hauskaa, on teissä varmasti jotain hauskaa, sillä siinä ei ole mitään hauskaa. Ihmisiin sattuu, ihmiset tekee itsemurhia. Jotkut ihmiset eivät edes reagoi heti kiusaamisesta, mutta monien vuosien päästä heillä saatetaankin todeta masennus. Kiusaaminen saattaa jättää ikuiset arvet, todella syvälle. Jossei kehoon, niin mieleen. 

Words hurt, you know.

Voisin sanoa jokaisen lähipiirissä olijan kokeneen joskus kiusaamista.. ja en ymmärrä, mihin ihmiset pyrkivät. Onko se jotenkin aivan mahtavaa päästä nimittään jotakuta, jolla ei ehkä ole edes varaa parempaa? Onko tärkeää päästä haukkumaan jotakuta läskiksi, vain ja ainoastaan, että saa hetkellisen tunteen, että on itse laihempi? Onko se niin mahtavaa päästä musertamaan toinen ihminen alas? Mitä oikein mietitte. Kaikista ei kuulu, eikä pidä tykätä, mutta kaikkien kanssa tulee tulla toimeen. Se ei edellytä, että täytyy puhua paskaa, sekä kiusata. 

Ja jos on hyvä vääntää läppää toisista ihmisistä, koittaisitte miettiä. Asettukaa kiusatun tilalle, miettikää, miltä itsestänne tuntuisi. Olisiko hauska kuulla supattelua selän takana, nähdä osoittelua ja mulkoilemista? Mikä helvetti ihmisiä vaivaa, mä vaa mietin. Jos voisin, pelastaisin jokaisen kiusatun, koska kukaan ei ansaitse sitä kohtaloa. Ei. Olemme kaikki samanarvoisia.

Yrittäkää ajatella asioita niin, että kohdelkaa toisia ihmisiä, kuten haluaisitte tulla kohdelluksi. Pyydän.

asiaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti