tiistai 17. joulukuuta 2013

Adult or only child?


Nyt, kun aikuisuus on käsin kosketeltavissa, voin sanoa, ettei se ole asia, jota odotan. 
Oon tiennyt sen jo useamman vuoden, sen, etten odota päivää, kun täytän täysi-ikäisyyden huiman rajan.

Mutta mitä tapahtuu todella, kun täytät 18
Tuleeko sinusta yhdessä yössä aikuinen? Muuttaako yksi yö kaiken sinussa? Oletko yht'äkkiä valmis kantamaan huolen itsestäsi ja omasta elämästä, niinkuin sinulta oletetaan? Sinua on valmisteltu koko ikäsi sitä varten, että olisit viimein valmis laskeutumaan omien jalkojesi varaan, mutta ehehei. Itse en henkilökohtaisesti halua edes sitä vastuuta. En halua olla vastuussa itsestäni, tai teoistani. On pian jo normaalimpaa muuttaa kotoa pois, kun asua porukoiden nurkissa. On aika maksaa itse laskuja, pitää huolehtia, ettei mikään asia romahda, mutta ehehei. Humpuukkia sanon minä.

Muuttuuko asiat kuitenkaan, kun on vierähtänyt pari vuotta lisää?
Onko sinusta tullut sen aikuisempi? Ehkä vain sillä nimikkeellä, koska olet "aikuinen".
Voit tehdä mitä vain, koska olethan "aikuinen". Mutta mitä todella kannat päässäsi -oletko yhä se sama vakuutettu "aikuinen" ? Käyttäydytkö kuin aikuinen? Vai oletko loppujen lopuksi vain ja ainoastaan se sama ihminen, jota olit ennen täytettyä 18? Onko mikään muuttunut?

Olet ehkä saanut mahtavan puolison, täydellisen perheen, omakotitalon ja kaiken sen, millä perusteella olet vain enemmän "aikuinen". Käyttäydytkö kuitenkaan kuin aikuisen kuuluu? Tai, miten aikuisen ylipäätänsä kuuluu käyttäytyä? Olla siivosti, näyttää mallia, opettaa nuorempia? Niinkö? Ei, en taida aikuistua.
Suomen aikuiset jo tiedetään, ja kaikkien into lopahtaa, kun oma perhe pyörähtää vierelle. Tulee hirveät teinikakarat jalkoihin ja parisuhde unohtuu ja lopulta kaatuu eroon, taikka vielä johonkin traagisempaan. 

Oon miettinyt tätä asiaa paljon, aina, kun katson jotain aikuista silmiin ja mietin, mitä hän kantaa sisällään. Onko hänen sisällään yhä se lapsi, joka ei ikinä kasva aikuiseksi, vai onko tuo todella aikuinen -nimikkeen takana. Tekeekö aikuinen -nimike sinusta jotenkin erikoisemman? Oletko silloin erityisen viisas? Tai jotain muuta erikoisempaa ... jotain niin täydellistä,että sitä pitäisi tavoitella? Joo, jee. Pääsee juomaa, koska aikuiset saa. Saa polttaa, koska aikuiset saa. Voi ajaa autolla, koska aikuiset saa. Voi tehdä mukamas niin paljon suurempia ja hienompia asioita, mutta loppujenlopuksi .. kyllä minä mieluummin leikkisin kavereitten kanssa pihalla, kun maksaisin laskuja, kävisin töissä ja viikonloput lojuisin jossain sohvalla, koska en jaksa muutakaan. Ja .. mikä sinua estää elämästä, kun et ole aikuinen? Voit tehdä, koska voit. Sinun täytyisi tehdä, koska voit. Koska ... aikuisuus ei tule kaikille. Joskus elämä vierähtääkin ympäri. Et ehkä koskaa pääse aikuisuuteen saakka. Sinusta ei ehkä ikinä tule edes "aikuista". 


Mutta ei... Olittepa 18 -vuotiaita, tai alle, niin älkää antako käsitteen "aikuinen" hämätä. 
Koska kuka vain meistä voi olla sisältä aikuinen, taikka lapsi. 

Se ei tee sinusta yhtään sen parempaa, paljonko tänävuona täytät, vaan se,
mitä todella sisältä olet. Oletko kasvanut näinä vuosina yhtään, vai oletko todella aikuistunut?

Miettikää, ennenkuin tuomitsette nuoret/nuorempia, vain, koska he eivät ole "aikuisia". 


Olen puhunut ja ei, aikuisuus ei ole se, mitä olen aina ja ikuisesti odottanut.

2 kommenttia:

  1. heic: mie oon haastanu siut mukaan blogihaasteeseen, jos kiinnostaa nii voit käydä kattoon miun viimesen postauksenc:
    ps en uskaltanu kommentoida sillon ku julkasit tämän tekstin mutta tää on kyllä tosi hyvä teksti taas vaihteeksi, eikä voi muuta sanoa ku totta joka sana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi kauheasti. En ole ollut aktiivinen täällä bloggerin puolella ja huomasin tämän nyt vasta ! Kiitos kuitenkin kauheasti haasteesta ja teen sen mielelläni. : )
      Ja hyvä, että pidit tekstistä. : )

      Poista