sunnuntai 17. elokuuta 2014

Erilaisuus on hyvästä, uskotte tai ette.


Tulee vastaan ihmisiä, jotka tuntutuvat tutuilta ilman sanoja.
Tulee vastaan ihmisiä, joita et koe tuntevasi tuhansienkaan sanojen jälkeen.
Sopivia palaisia etsimme itsellemme, mikä palanen meidän elämään sopisi.
Onko se tuo, onko se tuo, vai tuo?

Mistä löytäisin sen sopivan palasen?
Puuttuvan palasen?




Jos erilaisia ihmisiä ei olisi olemassa, jos olisi vain yksi sama kopio. Olisivat samat tuntemukset, sama menneisyys, sama nykyhetki, sama tulevaisuus, samat ajatukset, samat mieltymykset, samat mielipiteet. Jos ei kukaan näkisi ongelmaa siinä miksi teet noin, kun hän tekisi samoin. Tai jos kukaan ei tuomitsisi sinua mistään, koska tekisi täysin samoin. Kaikki olisi yhtä mieltä kanssasi asioista. Kaikki olisi kuin sinä. Ei olisi erilaisuutta, ei edes toisenlaisuutta. Olisimme kaikki samanlaisia. Olisiko se parempi, kuin maailma missä nyt elämme? Onko parempi, että jotkut ovat kuolleet päätöksistään josta toinen ei tykkää? Onko parempi, että jotkut kuolevat, tai tappavat itsensä, koska tulevat kiusatuiksi?


"Hän näyttää hirveiltä noilla hiuksilla, koska minä en tykkää tuollaisista hiuksista. Tai ei, ne eivät vain sovi hänelle minun mielestä." "Hänellä on hirveä ammatti, koska minä en tykkää siitä, ja itse asiassa kaikki vihaavat tuota ammattia." "Ei hänen kaltaistaan kukaan haluaisi, ai niin, hänellä on vaimo ja lapset, mutta ei, en ymmärrä miten kukaan voi haluta sellaista ihmistä!" "Tämä musiikki on hirveää, ei tämmöistä kuuntele kukaan." "Kuka ikinä voisi käyttää noita vaatteita?"

On lukuisia kysymyksiä siitä, miten kukaan voi tehdä sellaista. Vaikka olemme samanlaisia, olemme erilaisia. Olemme todella erilaisia. Kaikki eri tekijät määräävät sitä mitä olemme, mihin menemme ja tulemme tekemään. Elämä vaikuttaa meihin kokoajan, eikä kukaan voi pysäyttää muutosta. Muutoksia tapahtuu joka sekunti. Ja sitten ihmetellään, miten joku voi tehdä jotain tai olla jotain tai mitä itse ei ikinä tekisi. Niinpä niin, kukapa nyt haluaisi olla poliisi, tai pankkiiri, tai vankilanjohtaja, tai kaupanmyyjä, tai siivooja, tai sosiaalityöntekijä? En tiedä. Ihmiset, jotka eivät ole kuin sinä, tai minä, tai hän. Meitä ihmisiä on niin paljon, että joku saattaa halutakin tehdä työtä, jota sinä et tekisi mistään hinnasta. Tai loppupeleissä, jonkunhan on tehtävä työtä. Joko ihminen, joka haluaa tai ihminen, joka suostuu myöntymään.

Jos ei kukaan haluaisi poliisiksi, ei kukaan valvoisi lakia. Jos ei kukaan haluaisi siivoojaksi, ei kukaan siivoaisi tätä kaupunkia. Jos ei kukaan haluaisi lääkäriksi, ei hoitoa olisi. Jos ei kukaan haluaisi kirurgiksi, ei leikkauksia olisi. Jos ei muusikoiksi haluaisi kukaan, ei musiikkia olisi. Jos ei kukaan haluaisi taiteilijaksi, olisi seinät tyhjiä. Jos ei kukaan korjaisi, tai rakentaisi, ei taloja syntyisi, eikä kukaan korjaisi rikki menneitä. Ja jos ei kukaan meistä haluaisi lapsia, meistä ketään ei olisi. Jos ei meistä erilaisia olisi tullut, maailmasta ei olisi tullut mitään. Ikinä. Olisimme kuolleet jo ennen kuin synnyimme.

”Kukaan ei voi kuunnella moista musiikkia” on väitteistä turhin. Älä tule sanomaan, mitä et tiedä. Kaikella musiikilla on kuuntelijansa, ja niillä joillain saattaa olla salit täynnä jossain päin maailmaa. Älä siis väitä, ettei kukaan kuuntelisi sitä musiikkia. Joku voisi vaikka menettää hermosi kanssasi.

Yksi haluaa toisen ihmisen, toinen toisen ja kolmas toisen. Sitten ovat nämä, jotka laukovat parhaimmat sanat ääneen ”miten joku voi seurustella tuon kanssa?” ”mitä se näkee tuossa?”. Mitä näkee? Sitä, mitä sinä näet omassa rakkaassasi. Sinä rakastat häntä. Tuntuisiko kivalta, jos hänkin tulisi arvostelemaan sinun rakkauden kohdetta? Rakkautta ei voi selittää, mutta on väärin laiminlyödä ja kyseenalaistaa. Rakkaus on rakkautta, eikä kenenkään tarvitse selitellä sinulle mitä näkee jossakussa.

Vai pitäisikö meidän kaikkien todella tehdä samaa, rakastua samaan olentoon, sekä käydä samassa työssä. Vain, jottei kukaan ihmettelisi ääneen tai mielessään, miten joku voi tehdä noin. Ymmärrän ihmisten uteliaisuuden, mutta harvoin se on uteliaisuutta, kun lauotaan ääneen, miten joku voi kestää tuota työtä. Se on puhdasta kyseenalaistamista. Kyseenalaistetaan toinen ihminen, että koko ala.  Ihmiset ovat ennakkoluuloisia asioista, jotka eivät ole tuttuja.

Ei kai ongelma piile siinä, että ihmiset eivät oikeasti voi ymmärtää muita ihmisiä, tai heidän päätöksiä. Ongelma on vain ehkä siinä, että ihmiset, jotka tekevät ”väärät” päätökset, jotka eivät miellytä muita, saavat kuulla niistä. Jotkut ihmiset eivät kestä sitä palautetta ja sanat voivat olla jopa kohtalokkaita. En ymmärrä, minkä takia täytyy rasittaa itseään, miettimällä, miten joku voi tehdä jotain, kun on koko oma elämä johon pitäisi keskittyä.

Olisinpa syntynyt aikaan
Ennen kuin kaikki oli kerrottu
Jokainen sana kertaallen käytetty

Nyt jokainen kertomus, jokainen tarina
Toistaa toinen toistaan, yhä uudestaan
Tunteenikin on jo joku toinen tuntenut,
Olen kulutettu klisee

Silti, vaikka olemme erilaisia ja poikkeavia toisistamme.. jos joku on selvinnyt siitä, voit sinäkin. Ja koska meitä ihmisiä on ollut maan päällä vuosisatoja, monina kappaleina, on enää harvoja asioita, mitä joku muu ei olisi aiemmin tehnyt. Tarkoin ajateltuna, ei pitäisi olla enää mitään, mitä joku muu ei olisi tehnyt, joten kaiken pitäisi olla mahdollista. Jos joku ei olisi tehnyt sitä, on silti monet asiat mitkä maailmassa on onnistunut ja ne ovat pelkkiä todisteita siitä miten mahdollista kaikki on.

Joten seuraavan kerran, kun joku kysyy, miten voit tehdä jotain, vastaa: aivan kuten edeltäjänikin.
Koska et ole ensimmäinen, etkä tule olemaan viimeinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti